Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Včera (17.02.2023) byl zveřejněný článek o mě, který je naprosto lživý a urážlivý. Píší mi kamarádi a rodina ohledně článku, který viděli včera (17.02.2023) na seznamu, jestli je to pravda.   Nevím, jak se mám bránit, nejen, že se stydím, co tam pan Radim Vaculík napsal, ale je to snůška lží. Prosím Vás o radu, jak se proti tomu bránit. Předem děkuji  Věra.

ODPOVĚĎ:
Svou obranu můžete v tomto případě vést několika směry.
Zaprvé se můžete obrátit na provozovatele serveru, na kterém se předmětný článek objevil, a ve smyslu zákona o některých službách informační společnosti ho vyzvat, aby závadný článek odstranil. Nebude-li tomuto Vašemu požadavku vyhověno, budete moci kontaktovat místně příslušný městský úřad.
Bylo-li citelně zasaženo do Vašich osobnostních práv, můžete se domáhat odčinění vzniklé újmy, a to případně i soudní cestou. V této souvislosti upozorňuji na § 81 a § 82/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Chráněna je osobnost člověka včetně všech jeho přirozených práv. Každý je povinen ctít svobodné rozhodnutí člověka žít podle svého.
Ochrany požívají zejména život a důstojnost člověka, jeho zdraví a právo žít v příznivém životním prostředí, jeho vážnost, čest, soukromí a jeho projevy osobní povahy."
"Člověk, jehož osobnost byla dotčena, má právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek."
Vyloučen není ani vznik trestní odpovědnosti autora předmětného textu. V této souvislosti lze poukázat především na § 184 trestního zákoníku, dle něhož platí, že:
"Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem."
Jste-li odhodlána se proti předmětnému článku právně bránit, doporučuji Vám vyhledat advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva), s jehož pomocí můžete zvolit některý (či všechny) z výše uvedených kroků.
K této problematice se více dočtete například zde:
https://faei.cz/pomluvy-na-internetu-vite-jak-se-jim-branit/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 480/2004 Sb. , o některých službách informační společnosti a o změně některých zákonů (zákon o některých službách informační společnosti)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.