Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, jestli je možné právní cestou požádat o změnu příjmení za trvání manželství a aby se nevztahovalo na manžela, který je cizinec. Vzali jsme se v Kolumbii a poté zaregistrovali sňatek v ČR, ale žijeme ve Španělsku. Manžel je kolumbijec a nikdy neměl s ČR nic společného. Při zaregistrování sňatku v ČR jsem si změnila příjmení na příjmení manžela.

Musela jsem přijmout obě jeho příjmení, protože má dvě a tím pádem zmizelo moje rodné příjemní. V tu chvíli mi to bylo jedno, ale ve Španělsku je divné, že máme stejné příjmení. Mají nás za sourozence.   Chci si příjmení změnit na moje rodné příjmení, ale zamítli mi to s tím, že se to musí vztahovat i na manžela. Přijde mi to divné, vzhledem k tomu, že nežije na území ČR, nemá ani trvalý pobyt v ČR. Jak tedy můžou aplikovat české právo na někoho, kdo s ním nemá nic společného? Moje otázka je zda existuje nějaké řešení.   U podmínek žádosti jsem se dočetla, že je třeba doklad o tom, že jeho země tuto změnu povolí. V Kolumbii je změna příjmení možná, ale už neříkají nic o tom jakou podobu má mít ten doklad, kdo ho má vydat? Chtěla bych tedy vědět, jestli to má nějaké řešení, jestli může třeba manžel dodat tento doklad, ale příjmení si nakonec nezměnit, protože znovu opakuji, nemyslím si, že ČR mu může potom něco takového nařizovat. Předem moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
I když jste neuzavřeli manželství v České republice a Váš manžel není občanem ČR, tím, že Vy občankou ČR jste a že jste nechali vaše manželství zapsat do zvláštní matriky v Brně, vztahuje se i na Vašeho manžela zákon č. 301/2000 Sb. , o matrikách, jménu a příjmení. Podle § 73 tohoto zákona může být za trvání manželství změna příjmení povolena pouze na základě souhlasu obou manželů. Mají-li manželé společné příjmení a je-li povolena změna příjmení jednomu z nich, vztahuje se tato změna i na příjmení druhého manžela a příjmení jejich nezletilých dětí.
Jestliže jste tedy při zaregistrování sňatku v ČR souhlasili s tím, že budete užívat společné (manželovo) příjmení - mohli jste si například ponechat každý své příjmení - nemůžete si nyní Vy sama příjmení změnit, aniž by nedošlo ke změně příjmení také u Vašeho manžela. Kolumbijské či španělské právní předpisy ohledně změny příjmení neznám - v bezplatné právní poradně zodpovídáme pouze dotazy v rámci českého právního řádu - ale pokud je vyžadován doklad z Kolumbie o tom, že je změna příjmení možná, měla bz tento doklad manželovi vystavit matrika v místě jeho narození v Kolumbii. Nicméně podle českého právního řádu není změna příjmení jen jednoho z manželů bohužel možná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.