Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně archivace diplomové práce. Popíšu situaci: psala jsem diplomovou práci v oboru, kde jsme byli nuceni pracovat s vlastní historií, osobním příběhem a zahrnout ho i do diplomové práce. Diplomovou práci jsem odevzdala v květnu 2019, obhájila jsem ji, ale studium jsem ukončila před státnicemi, nezískala jsem tak titul.

Práce ovšem "visí" zcela dostupná komukoliv, kdo zadá do vyhledávače mé jméno a může se tak dočíst dost citlivé informace, které je mi opravdu nepříjemné mít takto dostupné. Bohužel jsem v době psaní práce podlehla tlaku a mylnému přesvědčení, že je to dobrý krok. Nyní jsem v situaci, kdy ze zkušeností vystupuji pod pseudonymy a téměř nikomu nesděluji své pravé jméno. Obrovský problém to samozřejmě dělá v práci a v mém jakémkoliv budoucím uplatnění. Popsala jsem Vám situaci a nyní k dotazu: existuje nějaká možnost, jak práci z veřejně dostupného archivu stáhnout? Tak, aby nebyla dohledatelná pro kohokoliv s internetem, ale byla dostupná např. jen na vyžádání v univerzitní knihovně apod. Ptala jsem se na studijním oddělení, ale tam mi řekli, že to možné není, ale na tomto konkrétním studijním si rádi ulehčují práci, takže si myslím, že mi nepodali všechny informace. Mohl/a byste mi případně poradit, na koho se můžu obrátit? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
v první řadě je nutné si uvědomit, že zveřejňování závěrečných prací se neděje na základě nějaké libovůle vysoké školy či fakulty, nýbrž je tím plněna zákonná povinnost vysokých škol. Konkrétně je tato problematika zakotvena v § 47b zákona o vysokých školách, dle něhož (mimo jiné) platí, že:
„Vysoká škola nevýdělečně zveřejňuje bakalářské, diplomové, disertační a rigorózní práce, u kterých proběhla obhajoba, včetně posudků oponentů a záznamu o průběhu a výsledku obhajoby prostřednictvím databáze kvalifikačních prací, kterou spravuje. Způsob zveřejnění stanoví vnitřní předpis vysoké školy …

Platí, že odevzdáním práce autor souhlasí se zveřejněním své práce podle tohoto zákona, bez ohledu na výsledek obhajoby. “
V první řadě Vám proto doporučuji obrátit se na vysokou školu s dotazem, zda je problematika zveřejňování závěrečných prací upravena v nějakém vnitřním předpise této vysoké školy. Pakliže ano, tento vnitřní předpis si prostudujte – nelze vyloučit, že zde budou zakotvena pravidla (podmínky) pro omezení zveřejnění závěrečné práce, její anonymizaci apod.
Na Vámi popsaný problém lze nahlížet ze dvou úhlů pohledu:
1/ Autorskoprávní rozměr:
V tomto ohledu není bez zajímavosti rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 29. 10. 2015, sp. zn. 30 Cdo 2864/2015, v jehož rámci dospěl soud k závěru:
„Ustanovení § 47b zákona č. 111/1998 Sb. (ve znění pozdějších předpisů) konstruuje kvazilicenční omezení autorského práva, jehož účelem je vysokou školou nevýdělečné zveřejnění disertační, diplomové, bakalářské a rigorózní práce, u kterých proběhla obhajoba, tj. zveřejnění díla [§ 4 odst. 1 zákona č. 121/2000 (ve znění pozdějších předpisů) ], které přesahuje užití školního díla pro vnitřní potřebu školy ve smyslu § 35 odst. 3 zákona č. 121/2000 Sb. (ve znění pozdějších předpisů). I v tomto případě zákonného omezení autorského práva však platí restriktivní výklad, který musí být v souladu s tříkrokovým testem, který je výslovně vyjádřen v § 29 odst. 1 autorského zákona. “
Z tříkrokového testu, o kterém se Nejvyšší soud zmiňuje, je pro Vás podstatný poslední krok. Konkrétně dle § 29/1 autorského zákona platí, že:
„Výjimky a omezení práva autorského lze uplatnit pouze ve zvláštních případech stanovených zákonem a pouze tehdy, pokud takové užití díla není v rozporu s běžným způsobem užití díla a ani jím nejsou nepřiměřeně dotčeny oprávněné zájmy autora. “
Poslední podmínkou dle tohoto testu tedy je, aby užitím autorského díla (zde diplomové práce) nebyly „… nepřiměřeně dotčeny oprávněné zájmy autora …“. Dle znění Vašeho dotazu lze usuzovat, že právě tato podmínka by ve Vašem případě nemusela být splněna (jelikož volným užitím Vaší diplomové práce, resp. jejím uveřejněním včetně Vašeho jména, je nepřiměřeně dotčen Váš zájem na ochraně soukromí).
S poukazem na tuto skutečnost se proto můžete obrátit na vysokou školu (a to písemně přímo na vedení této vysoké školy) s žádostí, aby byla Vaše diplomová práce anonymizována, resp. aby nebylo možné ztotožnit obsah této diplomové práce s Vaší osobou.
2/ Ochrana osobních údajů:
Tím, že vysoká škola uveřejňuje Vaše jméno a příjmení, dochází nepochybně ke zpracování Vašich osobních údajů. Doporučuji Vám proto konzultovat tento problém s Úřadem pro ochranu osobních údajů:
https://www.uoou.cz/
Lze si totiž představit rovněž takový postup, kdy byste se na vysokou školu obrátila s odvoláním Vašeho souhlasu ke zpracování osobních údajů (předpokládám, že nějaký takový souhlas jste při odevzdávání diplomové práce udělila) – v důsledku tohoto kroku by byla vysoká škola povinna Vaší diplomovou práci anonymizovat (tedy přijmout taková opatření, která by znemožňovala Vaše ztotožnění s touto diplomovou prací).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.