Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V našem městě je ohromný nešvar s parkováním. Za parkovací oprávnění se platí, sám ho platím, ale někteří ne, hlavně z řad podnikatelů. Kontrola ze strany městské policie je velmi mizerná. V loňském roce 2021 se přešlo na digitální oprávnění registrované na konkrétní SPZ, čili z hlediska občana je možnost kontroly nulová.

Žádal jsem tedy od městské policie o dodání seznamu registrovaných SPZ ze zaplaceným poplatkem. Nebylo mi vyhověno. Prý z důvodu ochrany osobních údajů. Vztahuje se GDPR i na údaj typu: "SPZ: má zaplacený poplatek jako rezident/jako abonent/atd"? Děkuji Boris.

 

ODPOVĚĎ:
SPZ není osobní údaj. Nikdo Vám nemůže sdělit, komu konkrétně patří vozidlo dané SPZ, nicméně pouhé sdělení SPZ ochraně osobních údajů nepodléhá. Obecně dnes (23.01.2022) každý argumentuje GDPR, ovšem zejména v situacích, kdy se to danému subjektu hodí. Tedy bych doporučila tvrdě vyžadovat sdělení SPZ se zaplaceným poplatkem s vysvětlením, podle kterého konkrétního ustanovení Vám informace sděleny nebudou, a pokud budou žádosti odmítané, pak už by nezbylo, než se obrátit případně na státní policii, aby v rámci trestního oznámení prověřila, zda jsou poplatky řádně hrazeny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.