Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Bydlím v bytovém panelovém domě, ve kterém je 16 bytových jednotek. Soused v prvním si patře si nainstaloval bezpečnostní kameru. Ostatní majitelé a nájemníci, kteří chodí kolem jeho bytu s tím rozhodně nesouhlasí, což on nerespektuje. Na čí straně je pravda? Smí si bez souhlasu ostatních kameru  instalovat?

ODPOVĚĎ:
Přestože to ve svém dotazu výslovně neuvádíte, předpokládám, že dotyčný soused instaloval bezpečnostní kameru tak, že snímá společné prostory bytového domu (chodba, schodiště apod.).
Dle § 84 občanského zákoníku platí, že:
"Zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením."
V souvislosti se shora uvedeným lze poukázat rovněž na § 86 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam ..."
Z výše uvedeného pravidla existuje výjimka, která je zakotvená v § 88/1 občanského zákoníku:
"Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob."
Využití této výjimky (které by se dotyčný soused mohl patrně dovolávat) však není bezbřehé. Její významný korektiv představuje § 90 občanského zákoníku:
"Zákonný důvod k zásahu do soukromí jiného nebo k použití jeho podobizny ... nebo zvukového či obrazového záznamu nesmí být využit nepřiměřeným způsobem v rozporu s oprávněnými zájmy člověka."
Výše uvedené lze shrnout následovně:
- dotyčný soused není v zásadě oprávněn pořizovat záznamy ostatních obyvatel bytového domu (či jiných osob), nemá-li k dispozici jejich výslovný souhlas,
- dotyčný soused by se sice mohl odvolávat na výše citovaný § 88/1 občanského zákoníku a tvrdit, že instalací bezpečnostní kamery realizuje své právo na ochranu vlastního majetku a může proto zasahovat do soukromí jiných lidí, resp. může pořizovat jejich podobizny,
- jsem však toho názoru, že tohoto cíle lze dosáhnout i způsobem, aby přitom nedocházelo k pořizování podobizen jiných lidí (například instalací bezpečnostních dveří a zámků, instalací bezpečnostní kamery na jiné místo - například přímo do bytu dotyčného souseda, písemným upozorněním na dveřích sousedova bytu, že jeho byt je sledován bezpečnostní kamerou apod.).
Jsem tedy toho názoru, že počínání dotyčného souseda je protiprávní. Ostatní obyvatelé bytového domu mohou tohoto souseda písemně vyzvat k tomu, aby svého protiprávního jednání zanechal. Nedojde-li v této věci k dohodě, bude možné se odstranění bezpečnostní kamery domáhat i soudní cestou. Za tímto účelem je možné využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá oblastí občanského práva).
Zároveň je nutné si uvědomit, že pořizováním záznamů, na kterých jsou zachyceni jiní lidé (a především jejich tváře), dochází ke zpracování osobních údajů. Rovněž z tohoto důvodu je dotyčný soused povinen získat od všech takto dotčených lidí výslovný souhlas. V této věci je proto možné obrátit se s upozorněním na sousedovo počínání na Úřad pro ochranu osobních údajů:
https://www.uoou.cz/
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.