Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme zoo a u permanentek vyžadujeme k prokázání totožnosti u návštěvníků číslo OP, která je napsaná i na té permanentce. Pokladní vezme kartu, zkontroluje se OP návštěvníka a poté ho pouští do zoo. Je to zákonné chtít číslo OP po návštěvnících a uvádět je na permanentky. Děkuji za odpověď, Tamara.

ODPOVĚĎ:

Jsem toho názoru, že děje-li se vše se souhlasem držitelů občanských průkazů, je to v pořádku. Uvedením čísla občanského průkazu na permanentce a následnou kontrolou tohoto čísla přímo z občanského průkazu nemůže dojít k nedovolenému nakládání s občanským průkazem (ve smyslu § 39 zákona o občanských průkazech).
Zájem ZOO na identifikaci předkladatele permanentky je pochopitelný, záleží tedy pouze na tom, jakým způsobem bude tato identifikace prováděna (číslo občanského průkazu se mi v této souvislosti jeví jako poměrně vhodný údaj).
V souvislosti se shora uvedeným připomínám, že číslo občanského průkazu je osobním údajem. Pakliže jsou tedy čísla občanských průkazů ze strany ZOO shromažďována a evidována, jedná se bezesporu o zpracování osobních údajů (ve smyslu GDPR). Je proto nutné, aby se tak vždy dělo s výslovným souhlasem držitele občanského průkazu (přičemž tomuto držiteli musí být předány všechny relevantní informace týkající se zpracování jeho osobních údajů – například účel zpracování, doba zpracování, způsob zpracování, zabezpečení osobních údajů, možnost vznést dotaz či námitky atd.).
___________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 269/2021 Sb. , o občanských průkazech
nařízení Evropského parlamentu a Rady č. (EU) 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.