Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v obchodě s oblečením. Jsme malá firma do 20 zaměstnanců, všichni spolu víceméně dobře vycházíme. Majitelka mě poslední dobou obtěžuje zprávami týkající se mého osobního života. Například, že se nesmím nikde veřejně vyjadřovat o tom, že si myslím, že plošné nošení roušek je k ničemu.

Včera (25.09.2020) jsem byla na venkovním koncertu, a byla jsem ze strany vedení opět napadena s tím, že ohrožuji chod obchodu tím, že zveřejňuji stories z koncertu, protože kdyby se na něm vyskytl covid-19, celý obchod by kvůli mě musel do karantény. Mě přijde naprosto nesmyslné, aby zaměstnavatel sledoval můj osobní život a co sdílím na sociálních sítích. Kdybych si je zablokovala, aby nic neviděli, dělali by mi ještě větší problém. Odcházet z práce v momentální celorepublikové situaci ale nechci. Můžete mi prosím říct, zda si něco takového zaměstnavatel může dovolit? Zda se nedopouští šikany, nebo nějakého protiprávního jednání? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
To, co dělá zaměstnanec ve svém volném čase, nemůže zaměstnavatel nijak ovlivňovat. K omezení soukromých aktivit s ohledem na současnou situaci by mohlo dojít pouze z dobré vůle zaměstnance.
Chování zaměstnavatele začíná nést znaky bossingu. Pokud bude chování pokračovat, doporučuji ukládat si všechny SMS zprávy, emaily a písemné pokyny, upozornit zaměstnavatele na závadnost jeho chování, a to písemnou formou.
Při stupňování nátlaku je možné pořídit nahrávky rozhovorů, aby jste se v případě, že vztahy vygradují, nedostala do důkazní nouze.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.