Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Bydlíme v panelovém domě a soused si nainstaloval digitální kukátko, které nahrává audio i video záznam a také funguje jako IP kamera. Soused má byt přímo naproti našemu a po otevření našich dveří monitoruje i část našeho bytu, tedy naše soukromí. Dotazovali jsme se ostatních sousedů a těm to vadí taktéž, i když na patře nebydlí a kukátko je monitoruje jen když projdou kolem.

Nicméně daný soused bydlí v prvním patře a monitoruje tedy úplně každého, kdo do domu vejde (obyvatele, návštěvy….). Mohu poprosit o informaci, jak se můžeme bránit a jak v tomto případě postupovat, když s tím kukátkem nesouhlasíme? Je vůbec šance, že si soused bude muset kukátko odmontovat? Podotýkám, že soused se nikoho z domu neptal, zda souhlasí s nainstalováním takového kukátka. Děkuji a jsem s pozdravem, Alena.

 

ODPOVĚĎ:
Určitě by nemělo docházet k monitorování Vašeho soukromí. V této věci existují i odborná stanoviska, která tento postup zakazují.
Zde se obraťte na Úřad pro ochranu osobních údajů, který vykonává dozor v této věci – kontakt zde: www.uoou.cz.
Další možností, poněkud zdlouhavější, je podání žaloby k civilnímu soudu, kdy se budete před soudem domáhat toho, aby soused takto nenarušoval Vaše soukromí. Pokud byste se rozhodli jít touto cestou, doporučuji využít služeb některého z advokátů – kontakt zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.