Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

07/2015 mě člen rodiny obvinil z krádeže sedmi tisíc v rodinném obchodě. Podle přijatých faktur za ten den, se jasně dokázalo, že taková tržba nebyla toho dne možná. Bývala to malá provozovna cukrárny. Dotyčná osoba se mi druhý den přišla omluvit a řekla, že si to vymyslela. Zřejmě se musela přemarkovat a tím tak vznikla údajná ztráta.

Dlouho jsem měla deprese a opravdu ošklivé stavy. Postupem času jsem se na to snažila zapomenout. Teď bohužel vyplouvá na povrch, že ta dotyčná o mně tuhle hroznou lež roznášela a zřejmě dál roznáší a já bych ráda věděla, jak se můžu bránit. Chci očistit své jméno. Musela jsem tenkrát dokonce začít brát antidepresiva. Lidé, co jsou okolo mě mi radí, ať se na to vykašlu, ale já tu křivdu strašně špatně nesu. To není jen tak něco, obvinit z takové věci. Měla jsem to zřejmě řešit už tenkrát, ale já byla tak naivní, že jsem uvěřila její omluvě. Děkuji za odpověď. Ina.

 

ODPOVĚĎ:
V případě, že o Vás jiná osoba šíří nepravdivé poškozující informace, je zde několik možností obrany.
Můžete podat trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu pomluvy – v této věci se můžete obrátit na kteroukoliv pobočku Policie ČR. Policie je povinna toto oznámení prošetřit, v případě, že by došla k závěru, že se nejedná o trestný čin, bude celá věc postoupena přestupkové komisi.
Další možností je obrana před civilním soudem, kdy se můžete domáhat toho, aby daná osoba zanechala tohoto jednání, odstranila vzniklý závadný stav (pokud je to technicky proveditelné) a nahradila Vám vzniklou újmu – v penězích.
V této věci se můžete nechat zastupovat některým z advokátů, kontakt zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.