Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bývalý přítel mé manželky o sobě napsal knihu a do ní dal fotografii, na které je vyfocen s mou manželkou. Je možné, aby tam tu fotografii dal bez toho, aby s tím má manželka souhlasila? Nikdo se jí na to ani nezeptal. Pokud to možné není, co s tím můžeme dělat? Děkuji za odpověď. S pozdravem Radim.

ODPOVĚĎ:

Co se týče rozšiřování podobizny člověka (k němuž v případě fotografie Vaší manželky nepochybně došlo), je nutné primárně vycházet z § 85 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- rozšiřovat podobu člověka je možné jen s jeho svolením,
- svolí-li někdo k zobrazení své podoby za okolností, z nichž je zřejmé, že bude šířeno, platí, že svoluje i k jeho rozmnožování a rozšiřování obvyklým způsobem, jak je mohl vzhledem k okolnostem rozumně předpokládat.
Ze znění dotazu nevyplývá, že by byla předmětná fotografie pořízena za okolností, z nichž muselo být Vaší manželce zřejmé, že tato fotografie bude šířena, a to navíc její publikací v knize. Touto variantou se proto dále zabývat nebudu.
Z výše uvedeného pravidla existuje výjimka, zakotvená v § 89 občanského zákoníku (neboť se jedná o výjimku zakotvenou přímo v zákoně, hovoří se o tzv. zákonné licenci). Dle tohoto ustanovení platí, že:
„Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství. “
Byla-li fotografie Vaší manželky publikována v knize, dalo by se uvažovat o tom, že autor této knihy využil zákonné licence dle § 89 občanského zákoníku (a to konkrétně využitím této fotografie k uměleckému účelu).
Ani využívání zákonné licence dle § 89 občanského zákoníku však není bezbřehé. Limitace této zákonné licence je zakotvena v § 90 občanského zákoníku, dle něhož nesmí být zákonný důvod (zákonná licence) k použití podobizny jiného člověka využit nepřiměřeným způsobem v rozporu s oprávněnými zájmy člověka.
V tomto ohledu je tedy důležité, jaká fotografie a v jakém kontextu byla v předmětné knize publikována. Zachycuje-li tato fotografie Vaší manželku s jejím tehdejším přítelem například při běžné vycházce či na lavičce v parku, bude vše v pořádku. Pakliže by však byla tato fotografie nějakým způsobem kontroverzní, dehonestující či byla publikována v kontextu, který by na Vaší manželku vrhal nepříznivé světlo, bylo by možné uvažovat o tom, že autor knihy využil zákonné licence neoprávněně.
Dospějete-li k závěru, že předmětná fotografie (či kontext jejího uveřejnění) poškozuje oprávněné zájmy Vaší manželky, bude možné, aby se Vaše manželka obrátila na autora knihy, popř. na příslušné nakladatelství, a uplatnila některé z práv dle § 82/1 občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení má člověk, jehož osobnost byla dotčena, právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek (tzn. aby byla předmětná fotografie například odstraněna z chystaných výtisků předmětné knihy, popř. aby byla tato kniha stažena z prodeje). Vyloučen není ani požadavek na poskytnutí finanční satisfakce (§ 2956 občanského zákoníku).
V této věci by bylo zároveň možné kontaktovat Úřad na ochranu osobních údajů:
https://www.uoou.cz/
(který vykonává státní dozor na úseku správy a zpracování osobních údajů, kam samozřejmě spadají i podobizny).
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.