Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Už několik let pronajímáme chalupu pouze o prázdninách. Máme vytvořenou jednoduchou smlouvu o pronájmu a bohužel se nám množí situace, kdy se nám ubytuje malý počet osob, třeba 5 a pak je v chalupě 15 osob (nájemci chaty nás tedy podvádí). Máme to ve smlouvě jasně stanovené, že bez našeho vědomí nesmí být další osoby v objektu.

S manželem uvažujeme o kamerovém systému, kdy budeme monitorovat pouze parkoviště před chalupou a vstupní dveře. 4.8.2019 dopoledne jsme řešili takový problém. Ti lidé, kteří u nás neměli zaplaceno, pomalu nechtěli odejít a ještě byli na mě vulgární a vše pak řešil manžel. Je takové monitorování objektu SE ZÁZNAMEM možné a za jakých podmínek? Děkuji předem za vaši odpověď. S pozdravem Sandra.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě pravděpodobně tento způsob neobstojí, a to z několika důvodů:
1. kamerový systém se záznamem by měl být použit pouze v případě, že nelze účelu dosáhnout jinak. Zde se jeví spíše jako vhodnjěší uložit smluvní pokutu do smlouvy, pokud tuto povinnost poruší
2. záznam z kamer může být uchováván jen po nezbytně nutnou dobu, což je typicky v řádů hodin až dnů
3. montáž kamerového systému a uchovávání záznamu nemusí nezbytně dokazovat, že dané osoby tam bydlí - lze očekávat tvrzení, že jsou to známí co se zastavili - pokud by takový záznam měl dokazovat, že dané osoby tam taky bydlí, musel by být uchováván po delší dobu, což by opět mohlo být v rozporu s bodem 2 (viz výše)
4. v případě neoprávněného užívání chaty jinými osobami než jsou nájemníci se lze obrátit i na policii s tím, že Vaši nemovitost obývají osoby, které k tomu nejsou oprávněny
Jednoznačné stanovisko k této otázce Vám může dát Úřad pro ochranu osobních údajů, který posuzuje jednotlivé případy instalace kamerového systému. Kontakt naleznete na stránkách www.uoou.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.