Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se informovat ohledně autorského zákona. Dá se uplatnit autorské právo také na neplacené internetové stránky? Měla jsem stránky, kam jsem psala různé své poznatky, články které mne zaujaly na internetu, informace ohledně sebe, svého psa, vkládala jsem fotografie z výletů. Bohužel heslo jsem sdělila několika lidem a nyní mi stránky někdo smazal. Mohu se domáhat náhrady dle autorského zákona, pokud bych zjistila, kdo to byl? Děkuji za odpověď. Klaudie


ODPOVĚĎ:
Pokud jde autorská práva, můžete se domáhat zákazu ohrožení svých práv, odstranění následků zásahu do práva i poskytnutí přiměřeného zadostiučinění. To vše pomocí žaloby k soudu. Jde však o to, že Vy budete ten, kdo má důkazní břemeno.
V tomto případě se však domnívám, že nedošlo k neoprávněnému užití Vašeho díla – internetových stránek, avšak k jejich zničení – smazání. Proto jde o náhradu škody nikoliv dle Autorského zákona, ale dle Občanského zákoníku, a té se můžete domáhat opět žalobou k soudu. Důkazní břemeno bude opět na Vás (tzn. že Vy máte povinnost dokazovat veškeré skutečnosti).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.