Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nedávno mi byl vyměřen dluh na dani cca 21.000 Kč, běžela 30 denní lhůta po splacení 8.6.2022 a já jsem zaplatil bohužel až dva dny po lhůtě 10.6.. V té chvíli se rozjel vymáhací proces a 15.6.2022 mi dorazilo do datové schránky rozhodnutí o zřízení zástavního práva na můj dům. Z finančního úřadu jsem zjistil, že tam během té doby naběhnul poplatek cca 5.500 Kč.

Ten jsem tedy opět ihned uhradil, ale zástavní právo správní už bylo odesláno na katastr nemovitostí ČR a momentálně běží ochranná lhůta do 7.7.2022, byť veškerý dluh je již splacen.   Moje obava je, že na nemovitosti mám zástavní právo smluvní, kdy jsem si půjčoval na rekonstrukci od nebankovní společnosti a bojím se, aby zástavní věřitel po zjištění nového zástavního práva nechtěl odstoupit od smlouvy a nechtěl po mě veškeré finance zpět, případně by se rozhodl k výkonu svého zástavního práva. Podotýkám, že všechny ostatní závazky jsou zaplaceny a dočetl jsem se, že zástavní právo zaniká okamžikem zaplacení pohledávky, nicméně bude nějakou dobu zase trvat než se z katastru tyto záznamy odstraní a pokud to objeví věřitel, tak mám obavu z velkých problémů (ve smlouvě o půjčce toto není vyloženě zapsáno, ale na nemovitosti má věřitel zákaz zcizení a zákaz zatížení). Je možné například na katastru zažádat o zastavení řízení z důvodu zaplacení pohledávky? Mám případně nějakou možnost svoji nemovitost ubránit? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je dluh uhrazen, nikdo Vás o nemovitost nemůže připravit. Samozřejmě ale je důležité, co máte ve smlouvě o půjčce, kterou jste si zajistil u zástavního věřitele. Katastru nemovitostí můžete zaslat informaci o tom, že dluh je uhrazen a doložit potvrzením o zaplacení, nicméně věřitel by sám měl nechat řízení zastavit z důvodu zaplacení. Kromě katastru tedy kontaktujte i věřitele, aby věc na katastru uvedl do souladu se skutečným stavem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.