Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem jedinou majitelkou nemovitosti - řadový rodinný dům. V tomto domě má trvalý pobyt moje dcera, která zde dosud bydlela. Teď se odstěhovala do pronájmu a má v plánu si vzít hypotéku na vlastní bydlení. Je rozvedená, má 4 letou dceru a začala po mateřské dovolené pracovat na klasický zaměstnanecký poměr.

Mám obavy, pokud by hypotéku dostala, tak že nebude schopna ji splácet a můj dotaz zní. Může být potom exekuce uvalena na moji nemovitost, když zde dcera i vnučka mají trvalý pobyt? Děkuji za odpověď..

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže je nemovitost ve Vašem vlastnictví a dcera na ní nemá žádný podíl, nelze takovou nemovitost pro případné vymáhání dluhu Vaši dcery postihnout, resp. prodat. Není rozhodné, že má dcera u Vás trvalé bydliště. Jiná situace však je, pokud by byla vedena exekuce prodejem movitých věcí. Soudní exekutor má přístup všude tam, kde předpokládá majetek povinného, a adresa trvalého bydliště jej k opravňuje k domněnce, že zde povinný své věci má. Pokud by byl činěn jejich soupis, je třeba prokázat, že věci nejsou dcery, ale ve vlastnictví jiné osoby (Vaše) a to Návrhem na vyškrtnutí věci ze soupisu. Je tak třeba mít doklady o nákupu či daroání takových věcí, pokud by výše uvedená exekuce hrozila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.