Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím s manželkou v rodinném domku na vesnici. Na stejné adrese má trvalý pobyt i náš syn, kterému je 28 roků, ale již druhým rokem bydlí u přítelkyně na jiné adrese. Nám do poštovní schránky chodí dlužní upomínky od různých poskytovatelů půjček, u kterých si náš syn vypůjčil peníze. Při snaze nějakého řešení z naší strany se nám syn snaží vyhýbat.

Vzhledem k tomu, že má syn trvalý pobyt na naší adrese, tak máme obavy s případné exekuce. Prosím o radu jak se můžeme bránit nebo jaká opatření udělat. Mnohokrát děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den, Vámi popisovaná situace se bohužel vyskytuje poměrně často. Za určitých okolností lze synovi zrušit adresu trvalého pobytu na Vaší adrese. Zrušení trvalého pobytu upravuje § 12 zákona č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel a rodných číslech. Je třeba podat na ohlašovnu žádost o zrušení údaje o trvalém pobytu Vašeho syna. Je však nutno prokázat existenci zániku užívacího práva Vašeho syna a neužívání objektu (např. čestným prohlášením Vás a manželky, apod.). Obě podmínky musejí být splněny současně. Pro další informace stran postupu a pro formulář žádosti se obraťte na ohlašovnu (Vaši obec).
Pokud dojde ke zrušení údaje o trvalém pobytu Vašeho syna, nezabrání to zřejmě v některých případech zasílání upomínek (společnosti budou mít starou adresu) na Vaši adresu, avšak v případě exekucí již k Vám žádné dokumenty adresovány nebudou. Pokud by byla eventuálně prováděna exekuce prodejem movitých věcí a soudní exekutor by hledal movité věci Vašeho syna u Vás (což není vyloučeno, adresy trvalého pobytu se archivují a exekutor má do databáze přístup), doložíte rozhodnutím o zrušení trvalého pobytu, že Váš syn již u Vás nebydlí; exekuce majetku Vašeho syna ve Vašem příbytku by tak neměla proběhnout.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.