Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám dotaz k exekuční dražbě bytové jednotky, které se hodlám účastnit. Stávající vlastník s exekutorem nespolupracuje, protahuje veškeré lhůty, exekuce byla zahájena již 01/2011. 2018-2020 trvalo soudu vypořádat se se všemi námitkami vlastníka. Nyní bude konečně dražba, ale z dosavadního jednání je zřejmé, že po vydražení budou s původním vlastníkem obrovské problémy.

Zcela jistě podnikne vše proto, aby se nemusel vystěhovat. Prosím o radu jak postupovat a prosím uvést odhadované lhůty, jak to může celé trvat, například žaloba na vystěhování bytu a podobně s ohledem na to, že vlastník využije všech možných kliček, bude se omlouvat z jednání atd. Dokáži si také představit v krajním případě, že vlastník narychlo byt pronajme někomu v rodině za třeba 500 Kč/měsíčně, a to zpětně a já pak vydražím byt s nájemcem, tem mi bude platit těch 500 Kč a já budu mít další problém, jak ho vystěhovat, jelikož to nebude neplatič a já převezmu původní smlouvu. Tento vlastník je navíc předsedou výboru SVJ, takže třeba i to zpětné vyhotovení nájemní smlouvy si asi umí zařídit. Samozřejmě, pokud by se to celé táhlo měsíce nebo i déle, tak pak takováto investice postrádá smyslu a bohužel při rychlosti soudů mám z toho značné obavy. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Žaloba o vyklizení, pokud by vše fungovalo bez průtahů ze strany žalovaného, by mohla být vyřešena cca do roka. Dá se ale čekat, že se bude žalovaný omlouvat, podávat námitky podjatosti na soudce a následně se bude odvolávat, což může trvat i 5 let a víc. Pokud se pak nevystěhuje dobrovolně, musíte žádat o vystěhování exekutora, který si bere zálohu na náklady vystěhování, cca 30.000 Kč. Investici tedy chápu jako značně rizikovou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.