Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje mamka má exekuci, kterou se snaží splácet, bohužel ze svého platu není schopná dávat velkou částku peněz. Problémem je, že ji naskákaly tak vysoké úroky, které jsou mnohem větší než požadovaná dlužná částka. Můžete mi prosím poradit, jestli je možné zažádat u soudy a prominutí nebo alespoň o snížení úroků?

Dlužnou částku by chtěla co nejrychleji doplatit, bohužel díky úrokům se nemůže pohnout z místa. Za jakoukoliv radu budu moc vděčná. Děkuji Vám a přeji pěkný den. Jitka.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jsou úroky mnohem vyšší než požadovaná částka a stále rostou, mohlo by se jednat o absolutně neplatnou část smlouvy týkající se těchto úroků. Můžete (Vaše maminka) proto podat návrh na částečné zastavení exekuce pro úroky z důvodu jejich neplatnosti, ale je třeba tuto neplatnost prokázat. Návrh se podává soudnímu exekutorovi, který exekuci vede, a rozhoduje o něm buď exkutor, pokud oprávněný souhlasí s částečným zastavením exekuce, nebo exekuční soud. V každém případě Vám doporučuji obrátit se na právníka z řad advokátů, který Vám s návrhem a jeho náležitostmi pomůže (www.advokatikomora.cz). Druhá věc je splácení té které části pohledávky. Pokud povinný nesdělí, že žádá splácet nejprve na jistinu, jsou jeho splátkami zpravidla umořovány úroky, které ale zároveň stále rostou, neboť je to pro oprávněného i exekutora výhodnější. Jako první věc bych proto doporučovala písemně soudnímu exekutorovi sdělit, že žádáte hradit nejprve jistinu, pak úroky. Návrh na částečné zastavení exekuce můžete (Vaše maminka) i tak podat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.