Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Manželka splácí od roku 2004 exekuci měsíční splátkou, to samé odměna exekutora. Rozhodli jsme se dluh umořit půjčkou. Poslední info, kolik má zaplatit jí přišlo 2015. Má exekutor povinnost informovat o stavu exekuce? Něco jako roční výpis? Jak máme zjistit, kolik je skutečná dlužná částka? Kam a na koho se obrátit? Komu adresovat žádost o odpuštění úroků? Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Soudní exekutor nemá povinnost informovat dlužníka o stavu exekuce, ve většině exekutorských úřadů je však obvyklé zaslat dlužníku informaci o výši vymáhané pohledávky včetně příslušenství, resp. konečnou částku k úhradě k určitému datu. Zpravidla stačí zavolat na jeho infolinku, případně napsat dotaz e-mailem či písemně a žádat vyčíslení dlužné částky k datu, v němž bude moci být připsána částka na účet exekutora (za splnění dluhu se považuje datum připsání částky na účet, nikoliv odeslání). Úroky Vám může odpustit pouze věřitel, tedy žádost adresujte jemu, je však třeba podotknout, že většina věřitelů na takovou žádost nereflektuje, nicméně pokusit se dohodnout je samozřejmě možné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.