Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (2 hlasů)

Vlastním ze 3/4 pozemek s nemovitostí. Zbývající 1/4 podílu má sestra, která jej nyní přepsala na 2 dcery. Každá z dcer má tedy 1/8 pozemku. Jedna z dcer je však v exekuci a v katastru byl její podíl zaplombován (šlo vyčíst které to je, tudíž s kterým podílem nelze nakládat). Nyní na katastru proběhla změna a je tam napsáno "Exekuční příkaz k prodeji".

Není zde však uvedeno, že se to týká pouze 1/8 pozemku. Jak je to s případnou dražbou, musím účastnit, případně dostanu návrh kupní smlouvy se stejnou cenou jako případný vydražitel. Je nějak dotčené mé předkupní právo na spoluvlastnický podíl? Děkuji.   S pozdravem Vít.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je v exekuci podílový spoluvlastník nemovitosti, může být dražen jen jeho podíl, tedy exekuční příkaz s jistotou postihl ideální 1/8 podíl v poměru k celku povinné spoluvlastnice. Dražby se můžete zúčastnit (ale nemusíte), budete obeslána dražební vyhláškou. Pokud chcete získat informace o dražbě, můžete již nyní kontaktovat příslušného soudního exekutora, zda a kdy bude dražit – poradí Vám postup, jak se přihlásit do dražby. Jako spoluvlastník máte v dražbě předkupní právo, které se v případě nedobrovolné dražby jako je tato uplatňuje v tom smyslu, že Vám při dražbě stačí tzv. dorovnávat, tj. nemusíte přehazovat další dražitele. Jedná se o následně o originární nabytí vlastnického práva jeho přechodem, nikoliv převodem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.