Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když mi bylo 18 jezdil jsem na černo v MHD a nějak jsem měl všechno na háku. Nyní už vím, že jsem udělal spoustu hloupostí, ale co, čas nevrátím a splácím exekuce, teda zatím jsem doplatil 2 z 18ti. Dělám to tak, že vždy když doplatím jednu ozvu se dalšímu exekutorovi a domluvím se na splátkách a pořád dál.

Teď jsem ale dostal nabídku a přijal ji a zajímá mě, jestli to nebude mít dopad na mého dlouholetého přítele, který mi tu možnost dal vzhledem k tomu, že jsem ve funkci první den tak to raději řeším hned. Jsem jednatelem společnosti, kde nevlastním žádný podíl v OR jsem uveden pouze jako jednatel. Společník je jen jeden a ten má 100% podílu já nic. Teď k mému dotazu byl jsem v bance založit firemní účet a tam mi bylo řečeno, že na běžném účtě mám vedenou exekuci na 300.000 Kč. Příští týden mají přijít na Firemní účet, který jsem zakládal peníze, asi 1.500.000 Kč. Zajímá mě, jestli mi to nemůže exekutor nějak zabavit, když to není moje. Nepotřebuji si dělat další problémy, protože to dělám zdarma a nedostávám za to odměnu. Jen pomáhám kamarádovi s vyřizováním. Skrz e-mail nebo soukromou zprávu jsem schopný říct i osobní informace, pokud by byli pro posouzení a odpověď důležité. Děkuji Petr.

 

ODPOVĚĎ:
Exekutor může ze zákona uspokojovat pohledávku pouze z majetku povinného (a jeho manžela), nikoliv z majetku jiné osoby. Jako jednatel bez podílu ve společnosti její majetek postižen nebude, je však možné, že bude vydán příkaz na Vaši odměnu za práci jednatele. Pokud děláte tuto práci bezplatně, což musí sdělit společník společnosti, není co exekvovat. Pokud je účet veden na jméno společnosti a Vy jste její statutátní orgán (jednatel), jednáte svým jménem na její účet. Takový účet by exekutor neměl ani dohledat, natož postihnout. Zkontrolujte tak prosím údaje ve smlouvě s bankou, zda je na ní uvedeno, že jde o účet společnosti založený jednatelem (Vámi). V případě, že by omylem k postižení účtu přeci došlo, je nutno se okamžitě bránit předložením smlouvy s návrhem na částečné zastavení exekuce co to uvedeného účtu a bezodkladně o uvedeném informovat také banku. Ohledně Vaší situace s množstvím probíhajících exekucí Vám pak doporučuji zvážit Vaše oddlužení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.