Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s dotazem ohledně občanského průkazu mého přítele. Jeho bývalá přítelkyně ho vyhodila. Bydleli v pronajatém domku v Trstěnicích u Svitav, kde měl daný trvalý pobyt. Když se pak seznámil se mnou v Úvalech u Prahy, kde vyrůstal, tak ztratil peněženku se všemi doklady. Jel tedy na příslušný úřad v Českém Brodě tam vyplnil formulář a měl čekat měsíc.

Po měsící tam jel a zjistil, že ho nemají v systému. Tak to vyplnil znova a zase čekal. Po 2 měsících mu napsali, že to zamítli, že už se v Trstěnicích nezdržuje. Prý by měl přijít dopis z Trstěnic. Ten nedorazil. Doručovací adresu má hlašenou zatím u mé mámy v bytě, kde spolu bydlíme. Stavíme si domeček u mého dědy na zahradě. Můj dotaz tedy zní může si nějak dát trvalý pobyt na adresu tam kde stavíme domeček? Přítel má bohužel nějaké exekuce z dob s bývalou přítelkyní, ale platí je a proto se,, bojí'' se přihlásit na trvalý pobyt, aby nedorazily exekutoři. Na jaký úřad tedy musí jít. Do Trstěnic nebo do Úval. Děkuji předem az odpověď Gábina.

 

ODPOVĚĎ:
Trvalý pobyt můžete mít pouze v domě, který je již postavený (zkolaudovaný) a má přidělené číslo popisné. Nelze se přihlásit k trvalému pobytu k domu, který je ve fázi rozestavěnosti. Je zde ovšem možnost přihlásit se k trvalému pobytu v domě, kde bydlí Váš dědeček. Ten by s tím musel souhlasit.
Trvalý pobyt se vyřizuje na tom úřadě, v jehož obvodu se nachází nemovitost, ve které má být trvalý pobyt.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.