Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřela nám náhle maminka a dědit by se měl podíl v družstevním bytu. Jsme 2 dědicové. Já a bratr. Ještě za života maminka říkala, že podíl přepíše výlučně na mě a mám k tomu i hodně svědků.

1) Je možné to nějak v dědickém řízení obhájit?
2) Na bratra jsou vydány exekuce. Jak v takovém případě jednat? Vyplatit 1/2 podílu a umořit exekuce, případně může exekutor zasahovat do probíhajícího dědického řízení?
3) Pokud by všechny exekuce po ukončeném dědickém řízení zaplatil a do roka by mu přišla nová, má exekutor právo napadnout Již uzavřené dědictví? A dotýkalo by se mě to nějak?
Předem Vám děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Pokud není sepsána závěť, nelze přání maminky nijak obhájit a dědit budete dle dědické posloupnosti.
2. Exekutor nemůže do dědického řízení zasahovat, ale pokud by bratr např. dědictví zcela odmítl, mohli by se věřitelé domáhat neúčinnosti jeho jednání, protože pokud má exekuce, nesmí se svého dědického podílu vzdát. Nejlepší by tedy bylo tedy převzít družstevní podíl a bratrův podíl vyplatit věřitelům.
3. Pokud budou všechny exekuce vyřešeny a nová bude nařízena až po pravomocném ukončení dědického řízení, nijak se to dědického řízení již netýká a Vás to nijak nepostihne.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.