Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

01/2018 jsme zakoupili osobní automobil od fyzické osoby. 04/2018 přišel dopis od exekutora, abychom doložili kupní smlouvu, neboť na dřívějšího vlastníka, (ne na toho od koho jsme auto koupili) je vedena exekuce. Poraďte prosím, co dělat? Vlastník, který nám auto prodal, nechce záležitost řešit. Jak se bránit? Může nám exekutor auto zabavit?

Podat trestní oznámení na posledního vlastníka za podvod? Jsme zoufalí, nevíme jak dál. Oba předchozí vlastníci jsou zapsáni v technickém průkazu. Nyní je automobil napsaný na manžela. Děkuji, Halina.

ODPOVĚĎ:
Tato situace, ač vypadá poměrně jednoduše, nemá jednoduché právní řešení a bohužel se tyto případy množí. Jde o to, že musíte prokazovat, že jste udělali vše proto, abyste se dozvěděli skutečnou historii vozidla. Jako první krok rozhodně doporučuji odepsat exekutorovi a bránit si své vlastnické právo. Uveďte, že vozidlo je Vaše a nechť Vám doloží, kdy bylo vozidlo do exekuce sepsáno. Rozhodně vozidlo hned nevydávejte. Pokud bylo vozidlo prodáno člověku, který Vám jej následně prodal, v době, kdy již bylo sepsáno v rámci exekuce předchozího vlastníka, budete muset nakonec vozidlo vydat, ale nedělejte to bez boje. I prokázání tohoto boje a bránění svého vlastnictví bude pro případný soudní spor velmi důležité. Pokud tedy budete muset nakonec vozidlo vydat, podejte proti člověku, který Vám vozidlo prodal, žalobu na náhradu škody, kterou Vám způsobil. Je to skutečně právně velmi komplikovaná záležitost a rozhodně navštivte advokáta, jejichž seznam naleznete na www.advokatikomora.cz.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může exekutor zabavit auta předminulého vlastníka s exekucí kvůli dluhům?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.