Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

5/2023 jsem půjčila 50.000 Kč s tím, že daný člověk vrátí do měsíce 55.000 Kč. O půjčce nemám žádný dokument, pouze konverzace z aplikace Messenger a výpis z účtu. S daným člověkem jsem v kontaktu, pořád slibuje a vymlouvá se. Na konci září 2023 poslal 5.000 Kč ze svého účtu na můj s tím, že bude posílat každý pátek 5.000 Kč. Ale pak opět nic neposlal.

Proto se chci zeptat, zda jde tato situace řešit nějak právně, pokud mám jen konverzace a výpisy z účtu. Nebo předat někam dál, abych dostávala aspoň pravidelné splátky. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
I mailová konverzace a doklad o odeslání zápůjčky jsou důkazy, kterými by se soud v případě žaloby zabýval. Důkazem je i to, že dlužník uhradil splátku dluhu. S ohledem na tříletou promlčecí dobu byste s případným soudním řešením neměla otálet, jakmile budete mít v ruce soudní rozhodnutí o tom, že dlužník je povinen Vám dluh uhradit, můžete jej následně dát na exekuci. Pokud byste podávala žalobu, je třeba ji podat k soudu, v jehož obvodu dlužník bydlí a je třeba v ní popsat situaci včetně doložení důkazů a navrhnout, aby soud žalovanému - dlužníkovi - uložil povinnost Vám dluh uhradit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.