Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Ráda bych se zeptala, jestli je možnost prostřednictvím právníka vyřešit moji situaci. V roce 2021 jsem si s tehdejším přítelem (ženatý) vzala hypotéku. Nyní jsou to již 2 roky, co nejsme spolu. Platím hypotéku přirozeně pouze já. On je ale hlavní žadatel. Během dvou let jsem ho žádala o vyjmutí jeho osoby z hypotéky. Nereaguje. Žádost je podaná mým jménem v bance, ale nepodepsal.

V katastru nemovitostí jsem jediný vlastník. Všechny smlouvy a dokumenty mám u sebe. On nemá ani přístup k běžnému účtu, na který posílám splátky hypotéky. Ovšem pouze jako spoludlužníka mi banka k hypotéce nic neřekne. Za dva roky bude končit fixace. Netuším, jak to bude probíhat v případě, že do té doby nepřistoupí na vyjmutí z hypo. Jde čistě jen o podpis v bance. Snažím se s ním komunikovat pouze písemnou formou, jelikož v době po rozchodu mne cca 8 měsíců obtěžoval. Radili mi nahlásit ho policii jako stalking, ale to jsem bohužel neudělala. Děkuji předem za odpověď. Alice.

 

ODPOVĚĎ:
To je dost těžko řešitelná situace, neboť skutečně pokud hlavní dlužník nechce, nedá se se smlouvou o hypotečním úvěru nic dělat. Abyste ho přinutila věc řešit, musela byste přestat splátky hradit a banka by samozřejmě ihned přítele oslovila a následně případně o dluh i zažalovala. Ale to stejné by učinila i vůči Vám. Banky mají svá pravidla a pokud se rozhodnou Vás z hypotéky nevyvázat, tak to neučiní. Napadá mě ještě varianta, zda by nebylo možné se s bankou dohodnout, aby byla sjednána hypotéka na Vaši osobu, kterou byste tu předchozí zcela vyplatila tak, aby zanikla. Ale bohužel je samozřejmě třeba počítat s tím, že byste jistě dostala nyní už horší podmínky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.