Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Syn pracoval jako OSVČ, dostal se do dluhů, nikomu z rodiny nic neřekl. Všechno tajil. Postupně začal problémy řešit alkoholem. Nyní jako OSVČ nepracuje, pokud nastoupí do nějakého zaměstnání, převážně z důvodu požívání alkoholu po několika dnech skončí. Nepije pravidelně, ale opíjí se nárazově do němoty. Trvalé bydliště má ještě v bytě, ve kterém už ukončil nájemní smlouvu. Tam bydlel jeden rok.

Nyní bydlí opět v domě, ve kterém bydlel celý jeho život. Dům je dcery a já s manželkou v něm máme věcné břemeno na dožití. Spolu s ním v dceřinně domě bydlí jeho manželka a dvě nezaopatřené děti.   Nájem dceři neplatí, elektriku a vodu za jeho rodinu platíme s manželkou my. Pochybuji, že se svými dluhy dosáhne na insolvenci. Má jednu exekuci a velké množství závazků u různých věřitelů. Majetek nemá téměř žádný, a o tom, že by někdy pracoval pochybuji. Na protialkoholní léčení sám jít nechce, za zpronevěru ho nejspíš čeká soud. Stala se z něj lidská troska, neschopná samostatného života.   Zajímá mne tedy, zda jeho dluhy a platební neschopnost nebudou mít dopad na ostatní členy rodiny, jeho manželku, jeho rodiče, případně jeho sestru, která je majitelkou nemovitosti, ve které všichni bydlíme? Existuje nějaká možnost, jak ho, pokud nedojde k jeho nápravě, nadobro vykázat z domu, ve kterém nyní přebývá? Bylo by pro jeho manželku řešení se s ním rozvést? Děkuji za odpověď. Alexandr - otec.

 

ODPOVĚĎ:
Dluhy syna nedopadají na jeho rodinu s výjimkou manželky. Tedy netýkají se rodičů ani sestry, která o dům kvůli jeho dluhům přijít nemůže. Týkají se ale bohužel jeho manželky, pokud dluhy vznikly za dobu manželství a tam už není aktuálně žádné řešení. Exekutoři díky vzniku společného jmění manželů mohou dluhy požadovat i po manželce. Pokud jde o to, vykázat ho z domu, pokud by nešel dobrovolně, může sestra jako majitelka nemovitosti podat k soudu žalobu o vyklizení a žádat vyklizení soudně. Pokud nemá k domu a bydlení v něm žádný titul, není sestra povinna ho tam trpět a může se soudně domáhat jeho vyklizení, kdy by ho v případě nerespektování vyklizovacího rozsudku na ulici vystěhoval exekutor.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.