Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zasílám fakturu, kterou jsem našel ve svém starém PC a která je podle mého už promlčená. Jedná se o službu Digi TV (dnes už Telly) za online TV (telekomunikační služba? ). Od doby co byla faktura vystavěna jsme s věřitelem párkrát volali po telefonu, ve kterém jsem nabízel splátkový kalendář, ale který odmítli. Nic nového jsem nepodepsal, ani z ničím novým nesouhlasil ani písemně neuznal.

Poté se věřitel už nikdy neozval. Nedávno, když jsem fakturu objevil, jsem tam zavolal a ptal se, jestli co s tou fakturou a že je podle mého promlčená, řekli že není, že jsem v příběhu promlčecí doby s nimi se snažil dluh splatit splátkovým kalendářem (který jak jsem napsal ale odmítli) a že mi zavolají až budou vědět více info, za pár dní na to volali zpět a dali mi číslo na advokátní kancelář (které to asi po mém nedávnem hovoru rychle předali, protože v prvním hovoru měli dluh stále u sebe a o advokátní kanceláři se ani nezmiňují). S advokátní kanceláři jsem ještě v kontaktu nebyl, ale předpokládám, že i když je dluh promlčený, tak Telly i tak může dluh předat dál k vymáhání. Když jsem se na tuto otázku ptal jinde, bylo mi řečeno že Telly mohla v průběhu promlčecí doby dluh předat ČTU, ve kterém se mohlo celou dobu řešit správní řízení a od prvního dne co to bylo předáno českému telekomunikačnímu úřadu se tříletá promlčecí lhůta zastavila než se rozhodne dále. Je to pravda? Napíšu vám zde co mi jeden uživatel na mou otázku odepsal:
Uznáním dluhu se promlčecí lhůta neprodlužuje, ale začne běžet celá znovu od začátku.
Uznání dluhu musí být písemné, jinak nejde o uznání dluhu.
Promlčecí lhůta se však staví, to jest, neběží ode dne, kdy by, případně, poskytovatel služeb elektronických komunikací podal ČTÚ návrh, kterým započal správní řízení v předmětné věci. Což je možné, a Ty to dosud nemusíš vůbec vědět. Spory ze smluv podle zákona o elektronických komunikacích musí být projednány, ve správní instanci, před ČTÚ, a až je v moci práva a vykonatelné rozhodnutí o rozkladu stran, tak až potom může strana, která se cítí být rozhodnutím dotčena, do rozhodnutí opovědět žalobu proti rozhodnutí, ovšem nikoli podle § 65 et sequentia soudního řádu správního, leč podle hlavy páté o. s. ř. , neboť jde o rozhodnutí správního orgánu v soukromém sporu.   ČTÚ nepatří zrovna k správním orgánům, který příkladně dodržuje procesní lhůty.   Chceš-li, proto, vědět, jestli je nárok poskytovatele služeb elektronických komunikací skutečně promlčen, obrať se na ČTÚ s dotazem, jestli je proti Tobě, v předmětné věci, zahájeno správní řízení.   Není-li, a jestliže jsi skutečně nepodepsal uznání dluhu, je promlčen.   Což neznamená, že nelze vymáhat, a že nelze plnit. Pouze k Tvé námitce bude muset, případně, ČTÚ správní řízení zastavit, no a tím pádem pohledávka nepůjde legálně vymoci.   Jiný uživatel zase napsal: Hovor bude nepochybně nahraný, není potřeba vyjádřit souhlas písemně.   Zajímalo by mě kdy se jasně promlčecí lhůta zastavuje. Je to při podání k ČTÚ jak jsem psal výše, zastavuje se i při podání přímo na soud, jsou i jiné způsoby? Pokud je dluh opravdu promlčený, může advokátní kancelář dluh podat k soudu k vymáhání? Pokud ano, jak soud postupuje, pokud zjistí že je dluh promlčen automaticky takovou žalobu odmítne z důvodu promlčení? Nebo musím do 15ti dnů vznést písemně odpor proti platebnímu rozkazu, promlčení. Děkuju za odpovědi a zajímal by mě Váš názor. Popřípadě jak mohu postupovat abych se vyhnul placení promlčeného dluhu.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď prvního uživatele je správná. Pokud není faktura do tří let po splatnosti předána soudnímu či správnímu orgánu k řešení, nárok se promlčuje vzhledem k zákonné tříleté promlčecí době. Pokud tedy není do tří let zahájeno řízení, je nárok promlčený. K promlčení se ale nepřihlíží z úřední povinnosti, je třeba promlčení namítnout, jinak soud či správní orgán přizná i promlčený dluh. Je tedy třeba aktivně konat a informovat se u ČTÚ, zda tam skutečně je či není vedeno správní řízení. Zahájením řízení před uplynutím tříleté lhůty by se promlčecí doba zastavila, po dobu řízení by neběžela a po právní moci rozhodnutí by běžela nová, tentokrát desetiletá, určená na zahájení vykonávacího řízení, tedy exekuce. Pokud jde o uznání dluhu, to by muselo být písemné, musí obsahovat minimálně výši dluhu a důvod vzniku pohledávky, přičemž uznání dluhu má ten účinek, že začíná běžet zcela nová, desetiletá promlčecí lhůta.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.