Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým partnerem jsme byli spolu 14 let (2008-2022). Když zemřel můj děda, máma zdědila po něm dům a protože je ve věku, kdy už další děti mít nebude, dům byl pro ni velký a nechtěla se ani pouštět do rekonstrukce. Proto nechala dům nám s tím, že se nám bude hodit, až založíme rodinu. V době, kdy jsme se rozhodli, že si na rekonstrukci vezmeme úvěr, přišla tchýně s tím, že udělala dluhy za téměř 2.000.000 Kč a splácí splátku dalšími půjčkami, ubrečeně syna donutila "odkoupit" její byt, aby dluhy zaplatila.

Tím nám znemožnila úvěr, který jsem si nakonec pořídila sama.   Když jsme zjistili, že nám finanční prostředky nestačí, tak jsme si připůjčovali cca 2-3x, kdy finální částka hypotéky dělá 3.000.000 Kč s tím rozdílem, že v hypotéce již nefiguruji sama, ale společně. Dále díky refinancování jsme oba také v hypotéce na onen zmiňovaný byt od tchyně.   S ex jsme se rozešli a v domě jsem zůstala já s našimi 2 dětmi (pro doplnění- dům jsem nechala psaný na mámu, protože jsem nechtěla řešit další finance za přepisy atd). Hypotéku platil ex a já naopak inkaso a poplatky spojené s provozem, takže jsme byli v těchto nákladech nastejno. Když hypotéka byla dočerpána, ex zaplatil za rekonstrukci schodů cca 27.000 Kč + terasu, když to přeženu za 100.000 Kč s tím, že jsem ho upozorňovala, že si to nemůžeme dovolit, protože nebudu mít na to, abych ho z těchto nákladů vyplatila. Tvrdil, že to požadovat nebude a je to pouze na jeho účet. Nemáme mezi sebou žádné smlouvy ani dohody, pouze společné 2 hypotéky.   Teď, po rozchodu, vyhrožuje, že pokud neprodáme dům a nevyplatíme ho, dá mě k soudu, že už to řeší s právníky. Prý se v domě mé rodiny nebudu roztahovat a bude mě vláčet všude po soudech, dokud nás o dům nepřipraví a také požaduje minimálně 500.000.  Jaká je pravděpodobnost, že ho budu muset vyplatil a na co vše má právo a jakékoliv nároky. Zda je nutné právní zastoupení nebo jestli jednoduše tím, že dům a nic nemáme psané na sebe, kromě hypotéky, nemá nárok na finanční náhradu. Kolik a jakým způsobem bych mu musela dát, když jsem měsíčně v mínusu? Řešíme mimo jiné svěření do péče děti, samozřejmě žádá střídavou péči, skrz výši alimentů, protože má dobře spočítané, že když bude střídavá nebo min nějaký rozšířený styk, tak mi dá polovinu ne-li míň oproti alimentům v plné výši a tak si myslí, že doma náklady nepokryji, což je pravda, proto nemám ani finanční možnosti, jak ho vyplatit a zároveň se dům prodat nemůže, protože mámina podmínka byla, že dům zůstane v rodině a neprodá se. Proto žádám o radu, jak tuto situaci řešit.   Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste si v době manželství pořídili hypotéku, tak ta je součástí SJM a v případě rozvodu má manžel, který hypotéku hradil ve prospěch majetku, který není v jeho vlastnictví, na vypořádání. Nevypořádával by se ale s Vámi, ale s osobou, v jejíž prospěch byla hypotéka použita, resp. ve prospěch jejího majetku. Tedy ve Vašem případě, i kdyby se obrátil na soud, nic moc nezíská, musel by žalovat Vaši matku a svou matku, v jejichž prospěch byly splátky hypotéky použity. V případě sporů o majetek bych vždy advokáta doporučila, jedná se o poměrně složité spory a je lepší být zastoupen.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.