Počet stránek ve webu: 43.151

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 3.8.2020 mi byla povolena insolvence - oddlužení formou splátkového kalendáře. Zaměstnavatel strhává každý měsíc část mzdy. Dne 16.9.2022 vydal okresní soud usnesení o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy ve prospěch Dětského domova, kde jsou umístěny moje 4 děti, na které mám platit příspěvek na úhradu péče, ale neplatím, protože mám nezabavitelné minimum a sotva vyjdu.

Už před insolvencí mi zaměstnavatel strhával na exekuce. V usnesení jsou uvedeny vykonatelná rozhodnutí ředitele dětského domova, na základě kterých OS rozhodl, ale ty mají datum ještě před zahájením insolvence, takže si myslím, že ty pohledávky měly být přihlášeny do insolvenčního řízení. Můžete mi, prosím, poradit, jak bych měl postupovat? A jak mi bude srážet zaměstnavatel, když musí srážet na insolvenci? Moc Vám děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Příspěvek na úhradu péče nespadá do uzavřeného výčtu pohledávek za majetkovou podstatou ani pohledávek na roveň jim postavených dle insolvenčního zákona. Tato pohledávka tedy není přednostní a měla být přihlášena do insolvenčního řízení. Pokud zaměstnavatel provádí srážky na tuto pohledávky, nejedná v souladu se zákonem. Informujte zaměstnavatele o této skutečnosti a současně svého insolvenčního správce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.