Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kamarádce končí za 2 měsíce insolvence. Nedávno jí zemřel otec. Majetek moc neměl a než dojde k zahájení dědického řízení, to chvíli potrvá. To již bude pravděpodobně insolvence ukončena. Prosím o radu, jak postupovat, aby se vyhnula zbytečným problémům. Druhy dotaz je ohledně informování exekutorů po ukončení insolvence.

Jakým způsobem budou informováni o ukončení exekuce dlužníka? Bohužel někteří exekutoři i po řádném ukončení insolvence okamžitě dají hned exekuci na účet i mzdu znovu, i když na to nemají právo. Jak se prosím tomuto vyhnout? Moc děkuji za odpovědi. S pozdravem Karina.

 

ODPOVĚĎ:
Dědictví se nabývá ke dni úmrtí zůstavitele. Kamarádka se sice zpětně, ale ke dni úmrtí stane vlastníkem majetku, který po otci zůstal. Může se tedy stát, že tento majetek ještě bude chtít správce pojmout do majetkové podstaty a uspokojit z něj věřitele. Kamarádka musí každopádně postupovat tak, že pokud bude v dědictví více aktiv než pasiv, musí přijmout svůj dědický podíl, neboť je v insolvenci. O probíhajícím dědickém řízení má povinnost informovat svého insolvenčního správce. Pokud jde o exekuce, tak bude-li insolvence řádně splněna, bude kamarádce doručeno ze soudu konečné usnesení o osvobození od zbytku dluhů. Pokud by se tedy stalo, že by některý z exekutorů dluh vymáhal nadále, pak musí kamarádka reagovat tak, že pošle exekutorovi toto usnesení o osvobození zbytku dluhů a pokud nebude adekvátně reagovat, musela by k exekutorovi podat návrh na zastavení exekuce z důvodu osvobození od dluhů v insolvenci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.