Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kontaktovala mě společnost Easycoll, a. s. pro dluh starý z roku 2005, vůči společnosti GE Money bank pro 34.000 Kč. V roce 2004 jsem si vzal úvěr u GE Money bank ve výši 60.000 Kč, který jsem pravidelně splácel. V roce 2006 se mi stala nešťastná a nepříjemná věc a já byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 12 a půl roku.

Po celou dobu mě k úhradě zbytku tohoto dluhu nikdo nekontaktoval a dluh jsem samozřejmě z výkonu trestu splácet nemohl, nebyl jsem pracovně zařazen. V roce 2018 jsem byl podmíněně propuštěn na svobodu (jsem už více jako 3 roky na svobodě). Snažil jsem se kontaktovat GE Money bank, ale bylo mi řečeno, že celá věc je již uzavřena. Mám proto za to, že věc je již promlčená, je to už 16 let, nikdo mě nekontaktoval a nikdo uspokojení pohledávky po mě nikdo nevyžadoval. Děkuji za odpověď. Anton

 

ODPOVĚĎ:
Promlčecí lhůta je tříletá, pokud byste závazek uznal, tak desetiletá. Pokud tedy pohledávka nebyla zažalována, tak je již promlčená. Pokud by zažalovaná byla, pak exekuci lze nařídit max. do 10 let po právní moci rozsudku ukládajícím pohledávku uhradit. Vše tedy nasvědčuje tomu, že pokud to Vás nikdo nic nevymáhá, tak to věřitel nezažaloval nebo to nevymáhá a všechny lhůty pro vymožení dluhu mu již uplynuly.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.