Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Klient (OSVČ) mi dluží za provedené služby od r. 2018, v r. 2019 pozastavil svoji podnikatelskou činnost, domluvili jsme se na splátkovém kalendáři měsíčně, avšak toto si neplnil, dělal mrtvého brouka, nyní se ozval opět po několikáté urgenci, s tím, že bude vstupovat do insolvence, takže o částku nepřijdu, s tím já nesouhlasím, jelikož insolvenční řízení je na dlouho.

Už jen z principu, vím, že dotyčný oficiálně nepracuje, občas jen na dohodu, jelikož má spoustu dluhů, tak proto se nechce nechat řádně zaměstnat, protože by okamžitě spadnul do exekucí. Můj dotaz zní prosím, zda mohu podat já jakožto fyzická osoba návrh na vydání platebního rozkazu a jakou formou? Vím, že dlužnou částku z dotyčného zřejmě nedostanu, ale jde mi již jen o princip věci, dotyčný si žije nad běžné poměry a nikdo na něj nemůže? Děkuji. Zdenka.

 

ODPOVĚĎ:
Návrh na platební rozkaz můžete podat i jako fyzická osoba. Musíte si ale hlídat, aby skutečně dlužník nezahájil insolvenční řízení - hlídejte v insolvenčním rejstříku na stránkách www.justice.cz. Pokud by insolvenční řízení bylo zahájeno, musíte svou pohledávku přihlásit, soud stanoví lhůtu, tu musíte dodržet, jinak by bylo reálné, že peníze, ani část, již nedostanete. Také je třeba si hlídat promlčecí lhůtu, ta je tříletá, takže pokud by byl dluh již po splatnosti více jak tři roky, ani návrh na platební rozkaz by nemusel být úspěšný, pokud by dlužník vznesl námitku promlčení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.