Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dospělý syn, který má s námi trvalé bydliště v chatě, kterou celoročně obýváme, se dostal na rozcestí a do dluhů, bude mu hrozit asi exekuce. A teď fakta. Nemovitost a pozemek vlastníme jen s manželkou, stejné je to i s vnitřním vybavením. Synovi patří jen jeho počítač, oblečení a jeho vlastní auto.

Máme teď obavy, aby jeho dluhy nepostihly i nás a jak tomu zabránit. Zdeněk.

 

ODPOVĚĎ:
V exekuci vedené soudním exekutorem na základě pověření soudu je postižen a zpeněžen pouze majetek dlužníka – povinného. Pokud tedy vlastníte s manželkou nemovitost, ve které se synem bydlíte, exekutor ji postihnout nemůže. Ohledně vybavení chaty je otázka, zda můžete vlastnictví věcí prokázat, neboť v případě, že bude vedena exekuce prodejem movitých věcí, soudní exekutor (jeho vykonavatel) zajistí všechny věci vyjma těch, které nelze ze zákona postihnout (např. vybavení domácnosti, osobní věci, zdravotní pomůcky, apod.). Pokud tyto věci patří osobě odlišné od povinného, musí tato osoba podat bezodkladně návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu a prokázat své vlastnicvtví. Důkazem jsou smlouvy, výpisy z banky o úhradě zboží nebo v současnosti elektronická komunikace s e-shopy. Paragony z obchodu nestačí, neboť na nich není uveden identifikátor kupujícího. Svědectví třetích osob též není soudními exekutory uznáváno. V případě zamítnutí návrhu se lze bránit vylučovací žalobou u soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.