Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v insolvenci, 06/2020 uplynula lhůta 5-ti let, nyní čekám na ukončení. Během insolvence byl zpeněžen rodinný dům, který jsem měla v SJM s bývalým manželem. O vzniklou hyperochu jsme s bývalým manželem vedli spor, nakonec jsme uzavřeli dohodu o vyrovnání SJM, která byla schválená okresním soudem.

Dohodli jsme se, že hyperocha bude mým správcem celá převedená správci bývalého manžela. Manžel se zavázal, že peníze budou výhradně použity na uspokojení pohledávek, případný přeplatek bude následně jeho. Já měla mít výhodu v tom, že to tím pro mne všechno skončí. Jenže opak je pravdou. Od dohody již uplynuly 2 roky (07/2018-07/2020). Díky soudům a správci se vše táhne. Nyní soud rozhodl v případu bývalého manžela - manžel vede incidenční spor s hypotéční bankou (váže se k prodeji našeho RD), jedná se o určení pohledávky - zda je zajištěná nebo nezajištěná (do úschovy jde 100% pohledávky z hyperochy), poplatek pro správce, 40% z hyperochy do depozita opět na výše uvedený incidenční spor - postupuje se dle splátkového kalendáře, na společné pohledávky z manželství následně zbyde přibližně 8% z původní výše hyperochy. Cítím se opravdu hodně poškozená. Dva roky platím splátky, které jsem myslela, že už platit nebudu muset, vlastně se to dá přeložit, že 2 roky (2018-2020) spořím bývalému manželovi. Během insolvence mi zemřela maminka, proběhlo dědické řízení, jsem vázána doplatit z dědictví dluhy do 100%. Bývalý manžel vstoupil do insolvence o dva roky později, než já. Takže já nyní vše zaplatím i za něj, on ze splátek již od začátku dle splátkového kalendáře spoří 40%, již nyní má k dispozici u správce víc než 100% všech pohledávek, takže následně vše po ukončení dostane zpět. Vůbec nevím na koho se obrátit, můj správce už jen čeká, až se mě zbaví. Kdo by to měl řešit? Ani můj právník mi není schopen poradit, co s tím. Moc děkuji za odpověď, věřím, že mi pomůžete. Hezký den, Uršula.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel se jedná o velmi složitou věc. Měla byste se obrátit na advokáta, který je odborník na insolvenční právo - seznam na www.advokatikomora.cz. Pokud byste měla jakékoliv pochybnosti, lze požádat i insolvenční soud, aby věc řešil, nicméně za situace, kdy se jedná o letitou záležitost se spoustou listin, promyslete si, zda se skutečně neobrátit na odborníka na insolvence. Není žádný další dohledový orgán, který by měl pravomoc věc řešit, mimo insolvenční soud.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.