Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně ochranné doby kryjící dlužníky v důsledku koronavirové krize. Mám s městem podepsanou směnku, jež byla splatná k 31.3.2020 (jedná se o směnku k pozemku – kolaudaci; jelikož jsem nezkolaudoval, město po mně nyní vymáhá doplatek dle směnky, který žádá splatit v půli srpna 2020).

Jelikož byl vyhlášen 12.3.2020 nouzový stav a ostatní vyhlášky, nemohla u mě firma pracovat a dům dokončit. Firma pracuje až nyní. Rád bych se Vás zeptal, zda mohu žádat o prodloužení splatnosti směnky do 31.10.2020, dle moratoria vlády, kde se píše:
„Pro účely tohoto zákona se rozumí a) úvěrem odložená platba, peněžitá zápůjčka, úvěr nebo obdobná finanční služba“. Ptám se konkrétně na to, zda směnka spadá do oblasti „obdobná finanční služba„ popř. jak jinak se v této situaci mohu bránit? Jde mi o to, aby platnost směnky byla posunuta do 31.10.2020. Předem děkuji za pomoc. Lada.

 

ODPOVĚĎ:
Zákony a nařízení v době koronaviru byly vydávány s takovou rychlostí, že k nim neexistuje judikatura a stejně tak detailnější výklad. Doporučuji tedy věřitele kontaktovat s odkazem na uvedené ustanovení a požádat o výslovný odklad splatnosti. Je otázkou, jak bude město reagovat, nicméně se braňte uvedeným ustanovením a trvejte na tom, že s ohledem na jeho znění máte na odklad nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.