Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat ohledně vypořádání dluhu vzniklého za trvání manželství. Můj manžel se zadlužil u finančního úřadu. Momentálně dluží něco přes milion korun za nedoplatek na daních. Někde jsem se dočetla, že daňová povinnost nespadá do SJM.

Budeme se rozvádět a tak bych se chtěla dozvědět, jak dále postupovat. Máme dvě malé děti a půlka jeho dluhu je pro mě dost zdrcující. Děkuji Vám moc za informaci. S pozdravem Božena.

 

ODPOVĚĎ:  
Obecně daňová povinnost nespadá do SJM, pokud nejde o daňové povinnosti týkající se majetku a majetkových práv, které jsou součástí společného jmění manželů. Ovšem i přesto, že jde o dluh vzniklý neplněním daňové povinnosti Vašeho manžela, tak v případě vymáhání dluhu nařízením daňové exekuce podle zákona č. 280/2009 Sb. daňového řádu, může tato situace zasáhnout i Vás. Do daňové exekuce totiž spadá mimo peněžní prostředky na účtu dlužníka a majetek dlužníka i majetek spadající do SJM podle §180 odst. 2 daňového řádu. Exekuce se může týkat i majetku manžela dlužníka. Postup je takový, pokud nebude finanční úřad moct v rámci daňové exekuce uspokojit dlužnou částku daně přikázáním z bankovního účtu dlužníka, vyzve dlužníka k podání prohlášení o majetku, ve kterém musí mimo jiné uvést i majetek spadající do SJM. Zároveň majetek zapsaný ve veřejných rejstřících může být postižen daňovou exekucí i bez jeho uvedení v prohlášení majetku dlužníka (např. nemovitosti v SJM zapsané v katastru nemovitostí), protože tento údaj může správce daně zjistit bez součinnosti dlužníka.

Rozhodně doporučuji v rámci vypořádání SJM do dohody o vypořádání SJM zahrnout i uvedený dluh a ujednat si, že za něj odpovídá a plně ho uhradí manžel. Pokud by se stalo, že by exekutor postihl Vás, na základě této dohody byste následně vše, co jste musela uhradit, mohla vymáhat po manželovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.