Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem jsme si před pár lety vzali půjčku u Českomoravské stavební spořitelny ČMSS. Ja jsem jako spoludlužník. Opravili jsme za to jeho dům. Pak manžel propadl drogám a alkoholu a já s dětmi jsme se museli odstěhovat. Nic nebylo moje, tak opravdu jen s igelitkou, jak se říká. Ale dluh je i můj. Ten on neplatil a neplatí.

Při rozvodu do dohody nechal uvést, že dluh přebírá na sebe a vše bude platit. To se tak nestalo a ČMSS začala vše vymáhat. On na jejich výzvy nereagoval. Já ano, dohodla jsem si s nimi splátky, jelikož mě řekli, že mi dají exekuci na plat. A jelikož jsem samoživitelka a on dluhy neplatí, bylo by to pro mě fatální. Platím 5.000 Kč měsíčně. Společnost mi toto povolila na rok a v lednu 2020 budou chtít celou částku zaplatit a to dle nich je 800.000 Kč. Což samozřejmě nemám. Bývalý manžel dál žije v domě, nic neplatí. Na dům už je teda vedena exekuce, ale asi ne od Lišky, protože tu platím já, zatím. Měla bych nějakou šanci u soudu z něj dostat peníze, co jsem na Lišce zaplatila, když podepsal dohodu, která prošla soudním rozvodovým řízení, kde dluhy přebírá? Děkuji Věra.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je v rámci rozvodu uzavřena dohoda, jsou nároky z ní právně vymahatelné. Žaloba, kterou byste se tedy po bývalém manželovi domáhala náhrady všeho, co jste byla nucena za něj zaplatit, by byla úspěšná, nicméně otázka je, zda bude soudně přiznaný nárok vymahatelný, když bývalý manžel nic nemá. Doporučila bych ve Vašem případě zvážit insolvenci, abyste se vyhnula případným dalším povinnostem cokoliv za bývalého manžela platit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.