Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem byt v dražbě. Před aukcí jsem se exekutora ptal zda jsou dluhy vůči SVJ. Bylo mi řečeno, že to nebylo zjišťováno a že případný dluh si bude nárokovat SVJ u bývalého majitele. Stačilo, kdyby exekutor dal dopisem před dražbou vědět SVJ, mohly být dluhy nárokovány v exekuci.

Dle informací, které mám budou uspokojeny veškeré pohledávky a bývalý majitel by měl dokonce dostat přes 500.000 Kč zpět. Problém je, že nekomunikuje, nehodlá na ničem spolupracovat. V polovině listopadu 2019 jsem zjistil, že bývalý majitel má vůči SVJ dluhy na FO a zálohách na služby. Jak je to dle zákona. Přechází dluhy na mě, nebo je SVJ skutečně musí nárokovat u bývalého majitele? Co se týče mé osoby o dluzích jsem nevěděl a nenapadlo mě je zjišťovat u SVJ před dražbou, neboť tyto informace SVJ cizím lidem neposkytuje (nebo ano? ). Domnívám se tedy, že jsem je neměl jak zjistit. Bývalý majitel mi nechce byt předat, již přes rok v něm nebydlí a byt je opuštěný, klíče nemám. Mohu do bytu vstoupit tak, že navrtám zámky? Je exekutor povinen být u předání bytu? S pozdravem Alois.

 

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. dluhy bývalého vlastníka na Vás nepřechází a jsou pouze jeho. Vy jste pouze vydražil byt, tedy stal jste se novým vlastníkem bytu, za který jste řádně zaplatil, žádné dluhy po bývalém majiteli po Vás nikdo žádat nemůže.
2. Pokud je byt již v evidenci nemovitostí zapsán na Vaše jméno, pak můžete vyměnit zámky, abyste se do bytu dostal a exekutor přítomen být nemusí. Problém je, že pokud by se v něm nadále zdržoval i bývalý vlastník, musel byste podat žalobu o vyklizení.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.