Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chceme si vzít s přítelem hypotéku na stavbu rodinného domku. Přítel potřebuje, abych byla jako spolužadatel nebo případně ručitel o hypotéku z důvodu, že jeho skutečně vykázané příjmy jako OSVČ nedosáhnou totiž na požadovaný úvěr na nemovistost. Problém je ale v tom, že on trvá na tom, aby nový dům byl jen v jeho výhradním vlastnictví, prý z důvodu, že po rozvodu se musel o majetek s bývalkou dělit a bylo to složité.

Mě se jeho návrh ale nelíbí, navrhla jsem mu, že bych na hypotéku přispívala polovinou, ale on říká, že si bude platit všechno sám a také splácet sám. Zároveň ho mám ráda a chci s ním žít "pod jednou střechou" nejlépe až důchodu. Pozn. je mi 49 let. Můžete mi poradit zda mám na jeho požadavek být spolužadatelkou nebo ručitelkou hypotéky v tomto případě přistoupit nebo co dělat, aby to bylo pro oba nejlepší? Příp. jaká rizika s tím jsou spojená? Děkuji. Terezie.   Pozn. pozemek, na kterém bude dům stát je partnera a hypotéka má být od Komerční banky.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě je to pro Vás samozřejmě velké riziko. Nejen, že pokud by partner nesplácel, hojila by se banka na Vás, ale i pokud byste se např. rozešli, banka Vás nemusí vyvázat pro nedostatek jeho příjmů a na další hypotéku už nedosáhnete. Menší riziko by to pro Vás bylo pouze v případě, že byste byli manželé. Za stávající situace, kdy jste partneři, bych vůbec nedoporučovala zavazovat se jako spoludlužník či ručitel.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Partner chce, aby partnerka byla spolužadatelem nebo ručitelem hypotéky a aby on byl majitelem nemovitosti - rizika
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.