Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn měl v roce 2014 problém v MHD, neměl platný jízdní doklad. Jelikož se to stalo omylem, tak hned jak měl volný čas, šel vše urovnat na Dopravní podnik. Tam se dozvěděl, že po několika dnech nemá podnik povinnost oslovit cestujícího bez platné jízdenky a vše předali nějaké soukromé firmě.

Syn tedy hned odjel navštívit soukromou firmu, kterou mu popsali v dopravním podniku a navštívil je s tím, že vše zaplatí. Již po několika dnech od problému ve voze MHD byla cena místo 1.500 Kč u dopravního podniku 3.700 Kč u soukromé firmy. Řekl si, že nic neuhádá a zaplatil celou částku. Tím vše skončilo. Najednou dne 13.11.2017 po třech letech se ozval dopravní podnik s tím, že je stále částka neuhrazena. Tak tam volal a sdělil jim, že vše platil v roce 2014 soukromé firmě, kterou měl dopravní podnik nasmlouvanou a řekl jí rovněž název firmy a sídlo kde byl. A paní jednoduše oznámila, že jim od soukromé firmy nic doposud nepřišlo (po třech letech), že musí částku uhradit tedy znovu a rovnou podniku. Samozřejmě soukromá firma pouze sbalila peníze a již neexistuje, nezaplatili dopravnímu podniku nic. A syn po dvojím nebo třetím stěhování kvůli práce nemůže nikde doklad o zaplacení najít. Můžu požádat o radu jak má dále postupovat? Děkuji Zdeněk

ODPOVĚĎ:
To, že vymáhací společnost nic neuhradila dopravnímu podniku, není starost syna. On pohledávku uhradil. Problém ovšem je, že o tom nemá doklad, protože neprokáže, že uhradil. Teoreticky hrozí, že bude muset uhradit znovu. Pokud ale dluh vznikl před více jak třemi lety, je již promlčený (obecná promlčecí lhůta je tříletá) a syn ho nemá povinnost hradit. Pokud by to dopravní podnik za této situace podal k soudu, ať syn vznese námitku promlčení. Jinak syn ještě může podat trestní oznámení pro zpronevěru, ale k tomu by potřeboval  doklad. Bylo by ale možné v rámci policejního šetření žádat, aby dotyčná soukromá firma vydala své účetnictví a tam by úhrada měla být dohledatelná.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nepřeposlání peněz vymáhací firmou věřiteli - zaniká již jednou zaplacený dluh dlužníka nebo ne?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.