Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Žiji s partnerem ve společné domácnosti 8 let. Nejsme manželé ani nemáme společné děti. Mé trvalé bydliště je v jiném objektu (nájem, který si stále držím). On i já máme 2 děti (dohromady 4) z předchozích vztahů. Svým dětem chce nechat dům, ve kterém aktuálně žijeme a tudíž s partnerem začínáme hledat společné bydlení jinde, kde bychom spolu dožili.

Jakým způsobem je možné vyřešit, pokud by se s partnerem nebo se mnou jako jeho partnerkou něco stalo, aby nový dům zůstal mě nebo pak mým dětem? Partner to chce vyřešit závětí s možností případného dožití partnera, ale nevím, zda je tato varianta dostačující.

 

ODPOVĚĎ:
Děkuji za dotaz. Pokud by došlo k nějaké nahodilé události, kdy by například jeden z partnerů zemřel, je možné závěť pořídit do 2/3 majetku. 1/3 se vždy řídí zákonem a připadá tak nepominutelným dědicům. O zbytku můžete pořídit závěť nejlépe ve formě notářského zápisu, kde dostatečně určitě rozvrhnete, jaký majetek by měl komu připadnout po dokončení dědického řízení. V závěti je samozřejmě možno zakotvit tu podmínku, že druhý manžel v objektu, který připadne dítěti/dětem po dědickém řízení, dožije. Doporučuji v tomto případě i přidat dohodu o podílení se na nákladech s bydlením související, dobře specifikovat místo, kde by měl rodič/partner dožít.
Pokud byste závěť nepořídili, což ve Vašem případě nedoporučuji, dědické řízení by probíhalo na základě tzv. zákonné posloupnosti, kdy by se dědilo podle tříd dědiců. Vaše děti by tak nedědili, pakliže by nebyli odkazovníky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.