Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dědictví vily byla rozdělena notářkou na 3/3. Proč nevím. Už od začátku s notářkou byly problémy. Hodně chyb a několikrát se notářská smlouva otevírala. Popis: vilu zdědil tchán za společného života se svou ženou od své maminky. Po celou dobu byli spolu v manželském svazku. Po jeho smrti, kdy nezanechal závěť, dům dle notářky nepatří do společného jmění manželů.

Proto se dům rozdělil na 3/3 třetiny. Problém nastal nyní po roce, kdy se vzepřela jedna z dcer, že dům neopustí, kvůli prodeji. Dcera je velmi nepříjemná, zlá a útočivá, nechce jednat a svou matku v podstatě dohnala k prodeji. Matka s dcerou bydlí ve vile. Vila má 3 patra. Dcera bydlí v prostředním bytě. Řekla, že ji možná vyplatí za 5-7 let. Obě jsou nucené prodat 2/3 vily. Kdy cena výrazně poklesne. Důvod prodeje je jednání mladší dcery. Prosím Vás o pomoc zda notářka nepochybila? Každý, kdo dědil říká, že dům patří polovina ženě, a z druhé poloviny ještě 1/3. Zbytek dědí děti. Mockrát děkuji. S pozdravem Bonifác.

 

ODPOVĚĎ:
Do společného jmění manželů nespadá majetek nabytý darem nebo děděním (§ 709 odst. 1 písm. b) občanského zákoníku). Jestliže tedy maminka tchána darovala dům darovací smlouvou pouze svému synovi, pak se skutečně jednalo o jeho výlučný majetek, který se nestal součástí společného jmění manželů (SJM). Notářka v dědickém řízení tedy postupovala správně, když za použití první dědické třídy dle zákonné dědické posloupnosti rozdělila dům mezi tři dědice – manželku a dva potomky, a to každému stejným dílem. Pouze když je nemovitost součástí SJM, provádí nejprve notář tzv. vypořádání SJM, kdy polovina majetku náleží z titulu tohoto vypořádání přeživšímu manželi a součástí pozůstalosti se tak stává pouze druhá polovina nemovitosti, která se dále rozdělí mezi dědice.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.