Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak a ve které zemi probíhá pozůstalostní řízení po osobě, která byla cizím státním příslušníkem (UK), zesnulou na území ČR? V držení zesnulého byl osobní automobil hlášený v ČR. Děkuji. Bohdan.

ODPOVĚĎ:
Pokud by se jednalo o občana EU, tak existuje Nařízení, podle kterého hraniční určovatel pro určení příslušnosti soudu zabývat se dědickými věcmi s mezinárodním prvkem je obvyklý pobyt zůstavitele stabilizovaný k okamžiku jeho smrti. Tedy příslušný by byl notář na tom území, kde se dotyčný před smrtí déle zdržoval. Uvádíte ale, že se jedná o občana UK, na které se Nařízení Evropského parlamentu a Rady nevztahuje. Pak je nutno se podívat do mezinárodní smlouvy s UK, kdy jediná smlouva s UK o právní pomoci ve věcech občanských je z roku 1924 a ta tuto problematiku neupravuje. Bude se tedy postupovat podle obvyklého bydliště zemřelého před smrtí. Pokud to bylo v ČR, bude se dědictví projednávat v ČR, přičemž soud může provést volbu hmotného práva a bude se tedy s největší pravděpodobností postupovat podle českých právních norem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.