Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším dědictví po tatínkovi, jsem dcera z prvního manželství. Tatínek byl podruhé ženatý. Z prvního manželství má dvě děti. Druhá manželka má své dvě děti. Spolu potomky neměli. Tatínek sepsal závěť, kde si přeje, aby všechny děti obdržely každý 1/4 společného majetku (dům a prostředky na účtu) až po smrti manželky. Existuje způsob jak toto zajistit, aby manželka mohla v domě v klidu dožít a teprve poté byl majetek rozdělen jak si tatínek přál?

ODPOVĚĎ:
Pokud již tatínek zemřel, pak se musí vycházet z jeho přání, nicméně pokud by nebylo ze zákona realizovatelné a dědicové by s tím sami dobrovolně nesouhlasili, pak přání tatínka není vymahatelné. Dědicové mají právo dědictví nabýt okamžikem smrti zůstavitele. Pokud si tatínek přál, aby děti vše obdržely až po smrti manželky, pak to není požadavek, který by byl podpořen zákonem, spíše by se mohli dědicové domluvit, že toto budou respektovat dobrovolně s tím, že sice své dědické podíly nabudou, ale nebudou s nemovitostí nakládat, dokud bude manželka žít.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.