Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Babička má sepsanou závěť od jedné notářky. Ráda by ale tuto závěť zcela zrušila, nikoliv sepsala novou. Bohužel babička už není schopna se nikam dostavit, tudíž donést ji ze schodů do auta a po té k notářce není možné. Notářka, u které byla závěť sepsána, odmítá přijet k babičce domů, aby se závěť zrušila. Prý kvůli časové vytíženosti.

Ráda bych se tedy zeptala, zda je možné kontaktovat jiného notáře, který by byl ochotný se za babičkou dostavil domů a závěť mohl zrušit, i když s ním nebyla sepsána. Děkuji za odpověď. Sandra.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byla závěť sepsána formou notářského zápisu, byla sepsána pouze u této notářky, ale tato notářka nad závětí nadále nemá žádnou moc. Resp. z dotazu nevyplývá, zda byla závěť i přes tuto notářku uložena do centrální evidence závětí a je tedy u ní v úschově či nikoliv. Nicméně pokud závěť u této notářky zůstala a notářka se odmítá dostavit, pak je možné, aby babička udělila plnou moc např. Vám, abyste závěť u notářky vyzvedla. Zrušení závěti je zpoplatněno částkou 700 Kč plus DPH, přičemž plná moc by měla mít ověřený podpis. To může udělat jakýkoliv jiný notář nebo advokát či pracovník czechpointu, kdy bych doporučila zavolat si na úřad v místě bydliště babičky, aby přišli plnou moc ověřit a Vy byste již u notářky osobně jménem babičky závěť zrušila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.