Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud bych sepsal závěť, je možné v ní uvést, aby se k určitému datu změnila? Konkrétní situace: dcera má 16 let, tzn. musí zdědit 75% mého majetku.
V určitý den bude mít 18 let a já bych si přál, aby vstoupil "do hry" jeden z odstavců v závěti, který stanoví, že ode dne zletilosti mé dcery zdědí 75% mého majetku jiná osoba, ne dcera (dcera musí zdědit 25%, to vím). Mám jen 1 dítě.

Nevím zda toto víte, protože jde o specifickou záležitost "časování v závěti", což je věc čistě notářská. Samozřejmě nemám v plánu během těch dvou let umírat : ), ale hodně cestuji a cestování autem je velmi nevyzpitatelné. Je potřeba být připraven na vše. Děkuji Vám.

 

ODPOVĚĎ:

Co se týče současného čtvrtinového a budoucího čtvrtinového dědického podílu Vaší dcery, s  tím lze samozřejmě souhlasit (§ 1643 ve spojení s § 1635/1 občanského zákoníku).
Pokud jde o Vámi popsanou časovou podmínku, domnívám se, že by měla být bez potíží použitelná. V  obecné rovině lze vyjít z § 1551/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Zůstavitel může uvést v závěti podmínku, doložení času nebo příkaz. “
Podrobněji jsou pak podmínky, doložení času a příkazy rozpracovány v § 1561 a násl. občanského zákoníku. Ve Vámi popsaném případě by se mělo jednat o podmínku (jelikož se jedná o skutečnost, jejíž výskyt není jistý).
K  tomuto tématu více například zde:
https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/zavet-podminky-vedlejsi-dolozky-dedicke-rizeni.A210322_124041_viteze_frp
či zde:
https://www.penize.cz/spotrebitel/43274-druhy-vedlejsich-dolozek-v-zaveti
Pro jistotu samozřejmě doporučuji svěřit formulaci závěti notáři.

 

 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.