Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

V červenci 2022 mi umřela matka, nebyl jsem pozván na pohřeb a nedostal jsem ani úmrtní list, ani žádné info od notáře, který byl přidělen po úmrtí matky. Ani nevím, kdo to je a kde ho hledat. Chtěl bych jen pár informací od něj. Nejde mi o dědictví, které stačili moji sourozenci rozebrat a jen jsem dostal výzvu k zaplacení části pohřbu ve výši 4.500 Kč.

Domnívám se, že tyto info by mohla mít notářsky oprávněná osoba. Nějaká rada, když se mnou rodina nekomunikuje? Matka zemřela v nemocnici v Prostějově. Díky za info a s pozdravem Květoslav.

 

ODPOVĚĎ:
Můžete požádat místně příslušný soud, tedy soud dle posledního místa trvalého bydliště Vaší matky, který pověřil notáře jakožto soudního komisaře, o nahlédnutí do dědického spisu, jenž vedl notář v dědickém řízení. Při žádosti o nahlédnutí do spisu je však nutné prokázat tzv. právní zájem, tedy, že jste osoba příbuzná zůstavitelky – ideálně Vaším rodným listem a samozřejmě občanským průkazem. Doporučuji Vám nejprve si na soud zavolat a informovat se, zda je nutné požádat o nahlédnutí písemně. Soud poté vyhledá dle jména Vaší matky příslušný spis a domluvíte si termín schůzky, kdy můžete přijít do spisu nahlédnout (většinou jsou k tomu určeny zvláštní místnosti v přízemí soudu, spis si můžete vyfotit mobil či nechat udělat za poplatek kopie).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.