Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti otce byl na notářský úřad pozván můj bratr, na něhož jsme se na pohřebním ústavu rozhodli napsat, že organizuje pohřeb. Já jsem nebyl notářem ani bratrem o jednání vyrozuměn. Že nějaké jednání proběhlo jsem se dozvěděl náhodně po více jak roce. Navštívil jsem notáře a vznesl dotaz na uskutečněné jednání. Notář mi sdělil, že na jednání bratr prohlásil, že otec neměl žádný cennější majetek, proto věc uzavřel a zaslal soudu.

Dokumentaci nemá. Podle mého názoru bratr u notáře nemluvil pravdu. Chtěl bych do dokumentů nahlédnout a případně je rozporovat. Jaké mám možnosti? Od smrti táty uplynuly bezmála dva roky. S bratrem nekomunikuji. Děkuji předem za radu. S pozdravem Horymír.

 

ODPOVĚĎ:
Jako dědic máte právo do spisu nahlédnout, tedy u soudu, v jehož obvodu otec před smrtí žil, si můžete spis vyžádat a zjistit podrobnosti, můžete nahlédnout do protokolu o projednání pozůstalosti s bratrem. Můžete také podat návrh na dodatečné projednání dědictví, pokud byste měl za to, že po otci nějaký majetek zbyl a nebyl vypořádán. Návrh byste opět podával k soudu, v jehož obvodu otec před smrtí žil. Pokud byste chtěl rozporovat tvrzení bratra, musel byste prokázat, že otec měl nějaký majetek, který nebyl projednán.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.