Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel je vážně nemocen a proto by mě zajímalo, co se bude dít s penězi po jeho případném úmrtí. Jsme manželé od roku 2010, nemáme společné potomky, ale každý má své děti. Manžel již víc jak 10 let pobírá starobní důchod, já zatím ještě pracuji a vydělávám dvojnásobek, než je jeho důchod.

Každý z nás má svůj účet, já si navíc spořím peníze na penzijním připojištění a termínovaném vkladu. Zajímá mě, zda-li na peníze na mých účtech a penzijním připojištění mohou mít po smrti manžela nárok jeho děti v rámci dědického řízení, popř. co udělat, aby nárok měly pouze moje děti. Děkuji a přeji hezký zbytek dne.

 

ODPOVĚĎ:
I finance, které máte každý na svém účtě, jsou součástí SJM, pokud byly vydělány v průběhu manželství. Pokud byste tedy chtěli, aby finanční prostředky na Vašem účtě nebyly součástí dědění po manželovi, což by z poloviny z titulu SJM byly, ideální řešení by bylo s manželem podepsat u notáře tzv. zúžení SJM, kde si rozdělíte, čí peníze jsou na jakém účtě a jsou tedy výlučným vlastnictvím onoho manžela, případně pak druhé řešení - peníze z Vašeho účtu vybrat tak, aby ke dni úmrtí manžela na Vašem účtu žádné nebyly. Dědictví se vypořádává ke dni úmrtí. Pokud na účtě tedy peníze ke dnu úmrtí nebudou, nebudou předmětem SJM a tedy dědictví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.