Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosila bych tímto o informaci ohledně dědění dluhů. Minulý rok (2021) zemřel vlastní otec, se kterým jsem neudržovala kontakt. Došlo k notářskému řízení, ve kterém nevlastní bratr (syn otce z druhého manželství) přijal majetek (auto v leasingu), i dluhy. V závěrečném usnesení máme, že já a další dva sourozenci nenabýváme z pozůstalosti žádný majetek, ale nevlastní bratr nabývá auto (dluh u ČSOB Leasing na auto ve výši 300.000 Kč), dluhy u Komerční banky ve výši přes 200.000 Kč a hotovost (94.000 Kč).

Jedná se mi o to, zda v případě, že dluh u Komerční banky přestane splácet, zda může tento dluh banka rozdělit na další dědice, tedy mne a další sourozence. Takto nám to řekla paní notářka a já od té doby žiji ve značné nejistotě, neboť sama žádné dluhy nemám, s nevlastním bratrem komunikuji omezeně a prakticky jej neznám. Nerada bych zodpovídala za chování někoho druhého a bohužel mne to velmi trápí. Prosím tedy o informaci, zda mohou dluhy dopadnou i na mne. V případě, že ano, jakým způsobem se mohu bránit. Mnohokrát děkuji za váš čas, s přáním hezkých dní. Drahuše.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nevlastní bratr zdědil dluh, tedy vstoupil do postavení dlužníka místo otce, pak se stal stranou závazku on. Pokud by ale dluh neplnil, je pravdou, že by se mohl věřitel obrátit i na ostatní dědice. Pokud jste ale uplatnili tzv. výhradu soupisu pozůstalosti, odpovídáte pouze do výše nabytého majetku. Pokud jste žádný nenabyli, pak po Vás věřitel nemá co vymáhat.
K výhradě soupisu NOZ uvádí, že neuplatnil-li dědic výhradu soupisu (jedná se o zcela nový institut dědického práva, který může být aplikován na základě rozhodnutí dědice), hradí dluhy zůstavitele v plném rozsahu (tedy bez ohledu na to, jaký majetek po zůstaviteli zdědí), uplatnil-li naopak dědic výhradu soupisu, hradí dluhy zůstavitele do výše ceny nabytého dědictví (§ 1706 občanského zákoníku), tzn. že každý z dědiců, který uplatnil výhradu soupisu, hradí dluhy zůstavitele společně a nerozdílně s ostatními dědici, věřitel však může po každém dědici vyhradivšímu si soupis požadovat plnění jen do výše odpovídající jeho dědickému podílu (§ 1707 občanského zákoníku).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.